Restaurace AvantGarde sídlí přímo
v budově PPF. Jaký je její koncept?
Náš koncept vychází z menu a kuchyně
šéfkuchaře Jana Kvasničky. Nabízíme
sezonní týdenní menu a originální stá-
lé menu, které měníme cca 5× do roka.
Zakládáme si na špičkové kuchyni
a pozorném servise, tak abychom uspo-
kojili naši náročnou klientelu.
Co nabízíte byznysové klientele? Proč
by měli jít na obědové jednání právě
k vám?
AvantGarde je přímo stvořena pro
obchodní obědy, jsme dobře dostup-
ní městskou dopravou, máme vlastní
parkoviště. Náš tým přesně ví, kdy vás
může vyrušit a kdy je to zcela nevhodné,
i touto drobnou nuancí vytváříme pro
naše hosty ideální atmosféru pro jejich
jednání.
Jste také organizátoři festivalu Chef
Time Fest. Co je to za festival? A čím
se liší od jiných food festivalů, jimiž je
Česko nyní doslova zaplaveno.
Festival Chef Time Fest v AvantGarde
pořádáme již třetím rokem. Není street
food fest, což je jedna
z odlišností, nicméně tou
hlavní asi bude, že spoju-
jeme ty nejlepší kuchaře
a společně s nimi vytvá-
říme jedinečné gastro-
nomické akce. Nejzají-
mavější z nich asi bude
takzvaný Chef ’s Table,
kdy 5 šéfkuchařů před-
stavuje své menu, každý
z nich jeden chod, a záro-
veň tráví večer mezi hosty. Čímž dochází
k zajímavé interakci.
Množství pořádaných food festivalů je
opravdu velké. Například na smíchov-
ské náplavce se v posledních týdnech
koná každý víkend jeden. Kdy se začne
„trh“ konečně pročišťovat? Zatím je
množství návštěvníků na většině akcí
enormní.
Myslím si, že je to dobře, jsme „hlado-
ví“ po gastro zážitcích, zvláště pak je
tu mladá generace, která opravdu žije
tím, co jí. A je fajn, že už to není jen
otázkou Prahy, ale stejně zajímavé akce
jsou i v Olomouci, Brně nebo Hradci.
Asi nastane čas, kdy trh bude přesycen,
teď ale ještě určitě nenastal.
Jaké jsou podle vás aktuálně nejzajíma-
vější trendy v gastronomii na českém
území?
Velký trend je nyní jídlo s příběhem,
se zážitkem, s legendou, prostě s ně-
čím navíc mimo základní chuťový plán.
Až to vypadá, že už nestačí „jen“ skvěle
uvařený pokrm a nutně k němu musíte
přidat nějakou další hodnotu. Osobně si
myslím, že v některých případech vítězí
forma nad obsahem, což je určitě špatně,
proto také u nás v AvantGarde je na prv-
ním místě perfektně připravená krmě.
Šéfuje mimořádné pražské restauraci AvantGarde, je organizátorem festivalu Chef Time Fest a loni jsme
ho mohli spatřit jako hostujícího porotce v televizním kuchařském souboji MasterChef. Karel Šimůnek
odpovídal na naše otázky týkající se jak restaurace AvantGarde, tak především food festivalů.
Karel Šimůnek:
Trh se ještě food festivaly nepřesytil.
My jdeme nicméně jinou cestou než hlavní vlna
10
INTERVIEW • KAREL ŠIMŮNEK • RESTAURACE AVANTGARD
10 • Sell • Květen 2016