Page 42 - 05_2012_SELL_CZ

Basic HTML Version

42
42 • Sell • Květen 2012
Listopad 2011
Během posledních deseti patnácti let se stal
z grilování v Česku fenomén. Původní opé-
kání špekáčků nad ohněm nahradilo opéká-
ní masa nad žhavým uhlím. Poslední dobou
k nám navíc pronikají v Americe tolik popu-
lární plynové grily a své místo na trhu mají
i ty elektrické.
Letní grilování
venku i pod střechou
Elektřina
Začněme netypicky u posledních jmenovaných, tedy grilů elektrických. Mnoho
pravověrných kuchařů je nemá příliš v lásce, ale nastanou situace, kdy není jiná
alternativa možná. Typickým příkladem budiž grilování na balkoně, kde není
moc místa a rozdělávání ohně by ani nebyl dobrý nápad. Jejich výhodou je také
celoroční možnost používání, protože s nimi lze grilovat nejen venku, ale také
v uzavřených prostorách. Elektrické grily jsou si obvykle velmi podobné. Jedná
se o dvojici ohřívaných desek s nepřilnavou úpravou. Tyto desky lze u mnoha
přístrojů vyměnit, takže pořízením takového přístroje získá zákazník nejenom
gril, ale také například toustovač nebo vaflovač. Jak už bylo řečeno, té správné
atmosféry se s elektrickými grily dosahuje jen se značným zapojením fantazie
zúčastněných, za další nevýhodu můžeme považovat malou kapacitu a samozřej-
mě také nutnost mít v dosahu zdroj elektrické energie.
SKUPINA VÝROBKŮ EXTRA • GRILY
Plyn
Z hlediska prodejů zatím nepříliš
významnou, nicméně rostoucí kate-
gorií jsou grily plynové. Jejich hlavní
a největší předností je pohodlné použí-
vání. Musíte sice zajistit láhev s pro-
pan-butanem, ale při grilování můžete
v jejich případě velice snadno regulo-
vat výkon. Takové grily bývají obvykle
velmi robustní, takže se hodí pro větší
společnosti. Většinou mají také vyšší
pořizovací cenu. Při grilování nedochá-
zí k unikání škodlivých látek, což je pří-
pad grilů na uhlí.
Uhlí
A konečně tu máme kategorii grilů na
dřevěné uhlí. To podle mnohých přináší
tu pravou pohodu a atmosféru, byť je
jeho správná příprava jistým druhem
umění, jako pak grilování samo. Gri-
ly vypadají jako velké hluboké pánve
s poklicí na konstrukci s kolečky, která
slouží pro snazší manipulaci. Součástí
konstrukce mohou být také nejrůznější
odkládací plochy. Samozřejmě existují
i grily s jinými tvary a nejlevnější, zpra-
vidla jednosezonní, modely bez poklic.
Na spodním roštu rozžhavíme dřevěné
uhlí, popel z něj odpadává do popelní-
ku a žár připravuje potraviny na horním
roštu. Při použití bez poklice dochází
k intenzivnějšímuopékánímasazespo-
da. Jestliže použijeme poklici, dochází
k pečení rovnoměrnějšímu – obzvlášť
pokud grilujeme nepřímo – uhlí přímo
pod masem, ale po stranách.
A jaké má správný gril na dřevěné
uhlí vlastnosti? Často opomíjená je
bezpečnost. Zvláště menší a levnější
přístroje mají problémy se stabilitou,
takže je dokáže převrhnout i silnější
poryv větru. Netřeba zdůrazňovat, jak
nepříjemné a nebezpečné to může být.
Totéž platí také o různých úchytkách
nebo madlech – snadná, pohodlná
a hlavně bezpečná manipulace by měla
být základní vlastností každého grilu.
Kuchařští mistři pak ocení možnost
regulace výšky roštu od ohniště
a množství odkládacích prostor.
A samozřejmě také nesmíme zapo-
menout na estetický dojem, protože
takový gril je ústředním bodem kaž-
dé zahradní slavnosti, kde se objeví.
Tomu se snaží vyjít vstříc výrobci, kteří
přicházejí s jinými barevnými variace-
mi, než je obligátní černá.