24
24 • Sell • Březen 2012
Oceněním v podobě jedné michelin-
ské hvězdy se nově může pyšnit
pražská restaurace La Degustation
Bohême Bourgeoise, kterou vede
šéfkuchař Oldřich Sahajdák, druhou
hvězdu udělili michelinští inspektoři
restauraci Alcron pod vedením šéf-
kuchaře Romana Pauluse. V před-
chozích letech obhájila třikrát po
sobě michelinskou hvězdu restaura-
ce Allegro, která však s odchodem
jejího italského šéfkuchaře za lepší
příležitostí do Petrohradu změnila
svůj koncept a s prestižním oceně-
ním se musela prozatím rozloučit.
Pozitivní zprávou je i další michelin-
ské ocenění Bib
Gourmand, které
označuje podniky
nabízející „dobré
jídlo za dobrou
cenu“. Své „Biby“
si z minulého
průvodce udržely
restaurace Aromi,
Divinis, Le Terroir
a SaSaZu, nově
se tímto titulem mohou chlubit také
Sansho a Monastery, která však už
před několika měsíci změnila šéfku-
chaře a svůj název na Lichfield, a tak
je třeba toto konkrétní ocenění brát
poněkud s rezervou.
Nejprestižnější
ocenění na světě
Michelinského průvodce začal vydá-
vat André Michelin na přelomu 19.
a 20. století ve snaze pomoci řidičům
najít slušné ubytování a jídlo při ces-
tách po Francii, původně však pouze
v rámci čerpacích pump, pneuservi-
sů a autoopraven. V roce 1929 však
bedekr změnil svoji barvu z modré
na červenou a především celkovou
koncepci – uděluje hvězdičky a dal-
ší symboly hotelům a restauracím.
Princip hodnocení je založen na ano-
nymních a profesionálně vyškole-
ných odbornících, kteří se vrací daný
podnik pro udržení kvality bedekru
kontrolovat po osmnácti měsících.
Pražské restaurace dostaly každá
po jedné hvězdičce, Michelin však
může udělit až tři hvězdy.
Hvězdička
jako šance na
propagaci
Ale i dvě „michelin-
ské jednohvězdič-
kové“ restaura-
ce a šest „Bibů“
(kterých má nyní
Praha stejně jako
Berlín!) mohou do Prahy nalákat spe-
cifickou klientelu z řad gastroturistů.
V Evropě se tato specifická cílová
skupina nepřekvapivě rekrutuje
většinou z lidí ve zralém věku s nad-
průměrnými příjmy, kteří své cesty
organizují právě podle michelinské-
ho průvodce. Potrpí si na vysoké
standardy nejen v gastronomii, ale
i v ubytování – zde má Praha zatím
ve srovnání s dalšími evropskými
destinacemi své rezervy.
Gastromarketing čeká nová výzva
michelinské hvězdy
Česká metropo-
le se konečně
dočkala nových
hvězdiček do
slavného gas-
tronomické-
ho přehledu
Michelin. Jsou
hned dvě
a navíc přibyly
i nové záznamy
z kategorie
Bib Gourmand.
Dovede Praha
a její restau-
rační průmysl
využít nabíd-
nutou šanci na
marketingové
oživení?
MARKETING