SELL: 04 / 2023

64 64 • Sell • 4/2023 A výroba pokračuje dávkou krému. Na ten se většinou pokládá další plát korpusu a z dalšího dávkovače zase krém. Některé dorty jsou skládány z několika plátů a najdete v nich více druhů krémů. Dort během výroby prochází speciálním mrazicím zařízením, které ho doslova zmrazí „na kost“ během pouhých 6 minut. Zmražený dort si přebírají profesionální cukrářky, které ho zdobí. V tomto případě jde o jeho obalení směsí více druhů čokolády. Pracuje zde 5 lidí a za jednu směnu projde jejich rukama až 1 000 dortů. Každý jednotlivý kus pokládají na váhu, aby ověřili, že má správnou hmotnost a není „ošizený“. Válečkovou dráhou se zamražené dorty přesouvají na balicí linku. Například cheesecaky jsou ještě v kovové formě, nazývané cukrářským slangem ráfek. Dort je z něj vyklepnut a přesunut na řezačku. Používají nejmodernější technologii sonického krájení, tak aby byl řez co nejpřesnější a nejčistší. Počet řezů se nastavuje podle objednávky. Zabalené zmražené dorty míří do skladu. Na krabicích si všímám, že právě tyto poputují zákazníkovi do Dánska. Prohlídka končí a jsme pozváni do testovací dílny, kde cukrářky zkoušejí nové recepty a experimentují. Nabídku k ochutnávce novinek i již produkovaných dortů samozřejmě s radostí přijímáme. REPORTÁŽ • VÝROBA DORTIE’S

RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMjY=