SELL: 04 / 2023

63 Sell • 4/2023 • 63 REPORTÁŽ • VÝROBA DORTIE’S Před vstupem do výroby musí každý zaměstnanec, který přichází do takzvané „čisté zóny“, projít speciální myčkou. V ní si hygienicky vyčistí ruce i boty. Na dodržování zákonných norem se zde velmi dbá. Jsme na začátku výrobní linky, kde vzniká až 600 dortů za hodinu. Linku lze upravit podle toho, jaký typ dortu se připravuje. Nepečené dorty odsud mohou mířit rovnou do mrazicího zařízení, které doslova „uzamkne“ jejich čerstvost. Zamrazování celého dortu na −18 °C trvá 80 minut. Po rozbalení a rozmrazení je tak dort podle výrobce často čerstvější než ten nemražený, který si koupíte v běžném obchodě nebo cukrárně většinou až po více než 24 hodinách od výroby. Hned vedle linky si všímáme několika „kuchyňských robotů“, které slouží ke zpracování krémů, hmoty na cheesecake či těst. Ten největší, který vidíte na fotce, má díži s kapacitou na 500 kg krému. Pár metrů od výrobní linky se nachází vstup k pecím. Nedávno instalovali sedmou, přičemž mají místo ještě na osmou, kterou budou pravděpodobně muset časem pořídit. Během naší návštěvy se zde pečou muffiny. Ovládání pecí je velmi jednoduché – slouží k němu displej, na němž zaměstnanec jen vybere nastavení podle toho, co se bude péct. Zde máme upečené korpusy, které se krájejí až na 4 pláty podle typu dortu. Během prohlídky jsme upozorněni, že žádné suroviny nesmějí být ve výrobní hale příliš dlouho. K dispozici tu jsou proto chladicí místnosti, kde se vše skladuje. Konkrétně ke korpusům mají přístup jak zaměstnanci z části, v níž se nacházíme, tak z další oddělené části haly, kde probíhá kompletace a zdobení dortů. Dávkování nadrcených sušenek, které tvoří korpus některých dortů, urychluje moderní technika na výrobní lince.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMjY=