SELL: 09 / 2022

48 48 • Sell • 9/2022 Nedávno jste uvedli na trh vylepšenou verzi kávovaru Accademia. Jak se liší od starší generace? Jedná se o zcela nový stroj, který byl kompletně navržen v Itálii, ale nejen to. Je v Itálii také vyráběn. Vyznačuje se elegantním designem a použitím kvalitních materiálů, jako jsou černé zrcadlové sklo na čelní straně, detaily z nerezové oceli nebo speciální povrchová úprava. Celý kávovar je pak navržen s ohledem na maximální uživatelský komfort, což dokládá i 5palcový barevný dotykový displej se zvýšenou citlivostí. Dále zde máme 4 podsvícená tlačítka pro přístup k hlavním funkcím, otočný knoflík s integrovaným tlačítkem a centrální ovladač pro nastavení úrovně kávové pěny (crema). Nová Accademia dokáže připravit až 19 různých nápojů včetně některých typických pro konkrétní země. Vedle dalších podrobných nastavení bych zmínil ještě možnost ukládat a přejmenovávat jednotlivé nápoje v rámci 4 uživatelských profilů. Jde tedy ve srovnání se starší generací o zásadní posun. U plnoautomatických kávovarů je jedním z velmi důležitých aspektů mléčný systém. Jak řešíte pěnění mléka vy? Pro přípravu mléčných nápojů nabízí Accademia hned dvě řešení. Jednak odnímatelnou karafu na mléko s plně automatickou přípravou a jednak profesionální parní trysku, pokud uživatel preferuje manuální napěnění. Při použití karafy jen vybere nápoj z nabídky a potvrdí volno. O vše už se postará kávovar sám. Může si navíc kávu přizpůsobit, přičemž v případě mléčné pěny má 4 úrovně napěnění. Profesionální parní tryska z nerezové oceli je určena kávovým nadšencům. Při jejím použití vzniká opravdu dokonalá mikropěna. Vhodná je pro takzvaný latte a uživateli dává pocit naprosté kontroly nad výsledkem v šálku. Ve svých automatických kávovarech používáte několik systémů pro napěnění mléka. Jak se od sebe liší? A jaké jsou jejich výhody? Nabízíme různé typy automatických kávovarů s různými systémy pro pěnění mléka, abychom vyhověli nejrůznějším potřebám a preferencím zákazníků. Kdo chce mít kompletní kontrolu nad výsledkem v šálku, máme modely s pannarellem neboli parní tryskou. Zejména profesionální tryska z nerezové oceli je určena všem, kdo se chtějí stát domácími baristy a experimentovat například s latte art. Tato tryska vytváří skutečně dokonalou mikropěnu. Nabízíme ale i automatické systémy fungující jedním stiskem. Jedná se o integrovanou karafu na mléko, systém CAPPinCUP a takzvané cappuccinatore. Kávovary dodává na trh nespočet značek. Gaggia ovšem patří mezi ty tradiční. Na čem v současnosti stavíte svou strategii? Gaggia Milano staví na více než 80 letech zkušeností ve světě kávy a více než 45 letech v segmentu domácí přípravy. Příští rok oslavíme 85 let od udělení patentu číslo 365726 Achillemu Gaggiovi na „Sistema Lampo“, což byl revoluční systém extrakce kávy pod tlakem pomocí horké vody místo páry. Tento patent umožnil zrod ikonického italského espressa, které se vyznačuje bohatou cremou. Na těchto základech stavíme a do budoucna jsme si stanovili jasný plán, pokud jde o nové výrobky. A to jak ty manuální, tak plně automatické. Cílíme na uživatele, které interně nazýváme „každodenními domácími baristy“, přičemž je máme rozdělené do dvou skupin. Na jedné straně máme „kávové nadšence“, upřednostňující manuální stroj s možností plné kontroly nad zážitkem z přípravy. Jsou to jedinci, kteří rádi experimentují, učí se, hledají dokonalost a současně se dělí o své znalosti a výsledky s ostatními. Na druhé straně jsou pak „milovníci kávy“, již preferují širokou nabídku nápojů, profesionální výsledky jedním stiskem a vysokou míru přizpůsobení nastavení. Obě skupiny chtějí být součástí přípravy kávy a hrát v ní svou roli. Za posledních deset let došlo v České republice k výraznému zlepšení kultury přípravy kávy. Historicky se zde však pilo takzvané „velké espresso“, kdy se voda nechává protékat kávovým zrnkem 50 sekund a déle. Proč je považováno za „špatné“? Nemělo by být považováno za „špatné“, protože ve skutečnosti je to jen jiný nápoj ve srovnání s klasickým espressem. Pravé italské espresso má dobu extrakce mezi 25 a 30 vteřinami. Doba se liší v závislosti na použitém kávovaru, stejně jako na směsi, ale také na ruce baristy. Velké espresso může být to, čemu v Itálii říkáme „espresso lungo“ nebo „káva“, které mají delší dobu extrakce a které mají například některé naše plně automatické kávovary ve své nabídce jako přednastavené nápoje, protože jsme si vědomi trendů a preferencí těchto různých nápojů, zejména v některých zemích. Andrea Nebuloni: Nová Accademia je unikát, protože má hned dva různé systémy pro pěnění mléka Tradiční italská značka Gaggia uvedla letos na trh novou generaci kávovaru Accademia, který se v některých aspektech vymyká. S obchodním ředitelem firmy Andreou Nebulonim jsme hovořili i o značce samotné a její strategii. INTERVIEW • ANDREA NEBULONI • GAGGIA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMjY=