V současnýchgastronomických trendech zdravého vaření,
biosurovin a vysoké gastronomie nejsou klasické fritézy
a smažení v kurzu. Na druhou stranu chutné hranolky
si neodepře jednou za čas nejeden z nás. Nemalá část
spotřebitelů tak jeví při výběru fritézy zájem o modely,
které jsou schopné připravit jídlo jen na nepatrném
množství oleje.
Zdravější smažení
Fritézy používajícímalémnožství oleje
Množství Čechů, pro které už není typický „smažák“ standardní položkou jídelníč-
ku, neustále roste. Ale přestomají fritézy své místo na trhu a ve vybavenější kuchy-
ni by neměla jedna chybět. Smažení ve velkémmnožství rozpáleného oleje je totiž
vlastně zdravější než příprava řízků, hranolků a jiných jídel na pánvi nebo v pekáči.
Olej v nich nedosáhne tak vysoké teploty a také rychleji chladne při vložení jídla,
obzvlášťmraženého, protože je ho výrazněmenšímnožství, než kolikhonalijeme do
fritézy. Ve fritéze se pokrm díky rozpálenému oleji rychle uzavře a tuk už do něj pak
neproniká. Samozřejmě je potřeba zvolit kvalitní olej, který se nepřepaluje. Případně
i jiný typ tuku – například existují na trhu fritézy pro smažení v sádle nebo hovězím
loji – tyto tuky lze rozpálit v odpovídající fritéze až na 300 °C, což urychlí při vložení
pokrmu jehouzavření vytvořenímneprostupné krusty. Paradoxně takmůže být řízek
usmažený na sádle ve vhodné fritézemenším nutričním hříchem než řízek nacucaný
olejem z pánve.
Přesto všechno by samozřejmě bylo nej-
vhodnější nejíst smažená jídla vůbec
nebo jen jednou za čas. Kdo se jichnech-
ce vzdát a současně nechce příliš hřešit,
může sáhnout po některé z fritéz použí-
vajících k přípravě pokrmů jen nepatrné
množství oleje. Ve své podstatě už nejde
ani o fritézy v pravém slova smyslu, ale
spíše horkovzdušné samostatně napájené
hrnce. Zpravidla se uvnitř nachází lopat-
ka, která jídlo míchá. Ne ale ve všech,
nizozemský Philips dodává na trh pří-
stroj airfryer, který funguje opravdu jako
horkovzdušná trouba a jídlo v podstatě
peče. Díky speciálnímu tvaru vnitřní-
ho prostoru a košíku, do kterého se
například hranolky vloží, je připraveno
rychleji a kvalitněji než v běžné troubě
na plechu. Některé výrobky jsou natolik
univerzální, že kromě smažení poslouží
také pro pohodlné vaření italského rizo-
ta nebo omáček – řeč je o vlajkové lodi
značky De’Longhi, její přístroj FH1394
EXTRA CHEF používá spodní a hor-
ní topné těleso, která se starají o tepel-
nou úpravu, zatímco rotující lopatka vše
míchá. U italského rizota, připravova-
ného za stálého míchání, je tak opravdu
velkým pomocníkem.
Trh s těmito fritézami není příliš
konkurenční a dlouhou dobu na něm
osamoceně kralovala značkaTefal. Spří-
chodem funkčně vyspělejší či jinak zají-
mavé konkurence už může být nabídka
ve vašich obchodech o něco pestřejší.
50•Sell • Leden-únor 2015