Page 34 - 05_2012_SELL_CZ

Basic HTML Version

34
Zdraví
v každé kapce
Kdo jednou ochutná džus vyro-
bený z čerstvého ovoce, jen
těžko se vrací ke krabicím
s džusem z koncentrátu. Koupě
odšťavňovače ale není úplně
jednoduchá. Rozdílné techno-
logie poskytují různé výsled-
ky, přičemž cenové rozpětí je
u těchto zařízení také značné.
Nejběžnější a nejlevnější odšťavňovače pracují na bázi
odstředivky. To znamená, že ovoce nebo zeleninu nejdří-
ve nastrouhají na menší části na diskovém struhadle,
načež je tlačí proti jemnému sítku z nerezové oceli, které
rotuje vysokou rychlostí (jedná se řádově o tisíce otáček
za minutu). Rotace sítka vytlačí šťávu na stěny, odkud
steče do připravené nádoby. Výho-
dy jsou jasné – je to jednoduché,
rychlé a levné. Šťáva z takového
odšťavňovače se ale hodí spíše
k okamžité konzumaci. Množství
vzduchu, který se do ní během
odstřeďování dostává, totiž způso-
buje rychlejší oxidaci, a tím i ztrátu
potřebných vlastností. Navíc nelze
tyto odšťavňovače použít se vše-
mi druhy ovoce a zeleniny, zvláště
to pak platí pro bylinky, klíčky či
semena.
Z toho důvodu vznikla druhá kate-
gorie odšťavňovačů, které jsou
známé jako šnekové. Ty pracují
s mnohem menšími otáčkami
(řádově desítky za minutu). Šrou-
bovitá hřídel pomalu rozmělňuje
vložený produkt, který pak tlačí
proti sítku. Tento postup je vůči
vitaminům a živinám mnohem
šetrnější, šnekovité přístroje také
nabízejí daleko širší spektrum
potravin, se kterými si dokážou
poradit. Další předností šneko-
vých odšťavňovačů je jejich mno-
hostrannost. Pokud vyměníme
ocelové sítko za záslepku, pak lze
přístroj použít k výrobě různých
pyré, pomazánek, domácí zmrzliny
a dalších nejrůznějších kulinářských specialit.
Přístroje s hřídelí se dělí do dalších podskupin, které
jsou určeny počtem hřídelí. Ty lepší přístroje jsou osa-
zeny dvěma namísto jedné, což je samozřejmě lepší,
ale také výrazně dražší. Ceny takových výrobků mohou
dosáhnout i k dvaceti tisícům korun, takže stojí na opač-
ném konci cenového spektra než nejběžnější odstřediv-
kové odšťavňovače.
Kromě již zmiňované větší šetrnosti a mnohostrannosti
mají šnekové modely s hřídelí nižší hlučnost, větší výtěž-
nost a v neposlední řadě také větší trvanlivost. Robustní
provedení přístrojů umožňuje mnohým výrobcům posky-
tovat výrazně delší záruční dobu, než jakou vyžaduje
zákon.
Když už mluvíme o odšťavňovačích, je potřeba zmínit
ještě dvě minoritní kategorie přístrojů: lisy a citrusova-
če. První zmiňovaná kategorie se obvykle nepoužívá
v domácnostech, protože náročnost použití a větší obje-
my zpracovávaných surovin to nepřímo vylučují. Výho-
dou je ale relativně vysoká výtěžnost a také fakt, že tak-
to získaná šťáva neobsahuje žádnou vlákninu.
Malý mechanický citrusovač, s jehož pomocí se získá-
vá šťáva z citronů nebo z pomerančů, je součástí snad
každé kuchyně. Existují však také elektrické varianty –
jednodušší nahradí pouze krouživý pohyb ruky, složitěj-
ší pak mají páku, která plod drží na správném místě.
A konečně, i když opět spíše pro profesionální použití,
existují citrusovače, které dokážou získat šťávu zcela
automaticky a navíc ji obohatí o olej získaný z kůry.
SKUPINA VÝROBKŮ • ODŠŤAVŇOVAČE
34 • Sell • Květen 2012