Page 12 - 05_2012_SELL_CZ

Basic HTML Version

Kombinované chlazení
ve znamení úspor
a nových technologií
Výrazný trend v posouvání hra-
nic ve spotřebě u domácích spo-
třebičů v čele s chladničkami
nadále pokračuje. Nové energe-
tické třídy až do označení A+++
zpřehlednily spotřebitelům trh.
Výrobci nicméně vědí, že snižová-
ní spotřeby, které se týká plošně
všech značek, nemůže být jedi-
nou cestou, jak získat zákazníky.
Do chladniček tak pronikají stále
výrazněji nové technologie pro-
dlužující čerstvost potravin.
Ještě loni byly kombinované chladničky v třídě A+++
raritou. Žádná z nich navíc nedisponovala beznámrazo-
vou technologií No Frost, která mírně zvyšuje spotřebu.
Letos už nejsou ale A+++ chladničky ničím výjimečným
a dokonce už mají i No Frost. Kombinace nejefektivněj-
ší energetické třídy s beznámrazovým systémem může
přinést skutečně výrazné úspory. Hlavním důvodem
je, že chladničky bez No Frost často v praxi nedosahují
indikované spotřeby, naopak ji mají vyšší. Důvodem je
vznik námrazy uvnitř mrazicího prostoru, která způso-
buje výrazné snížení efektivity celého spotřebiče. Pokud
si tedy vaši zákazníci vybírají například mezi modelem
v A++ třídě s No Frost a modelem bez No Frost v třídě
A+++, určitě byste jim měli doporučit první variantu. Cel-
kově bude totiž s největší pravděpodobností její provoz
ekonomičtější.
Většinu trhu s chlazením mají aktuálně „kombinace“
v třídách A+ a A++. Spotřebitelé tak mají zase o něco
větší důvod vyměnit svou starou chladničku za novou.
Ale jak už bylo řečeno v úvodu, obzvlášť letošní nabídka
se netočí pouze okolo spotřeby.
Nulové a fresh zóny
Stále častěji se u kombinovaných chladniček můžeme
setkat s takzvanou nulovou zónou. Buď může jít takří-
kajíc o „falešnou“, která nemá přímo regulovatelnou
teplotu a nižší teploty je u ní docíleno pouze stavbou
šuplíku a dalšími prvky, nebo o pravou nulovou zónu,
u níž spotřebitel reguluje teplotu elektronicky. V tako-
vém případě jde často vlastně o multifunkční zásuvku,
u níž je možné teplotu měnit v určitém rozsahu. Může
v ní být tedy například teplota hlouběji pod bodem mra-
zu pro uchovávání zmrzliny – ta pak není tvrdá a lze ji
ihned konzumovat.
Neméně propagovanou inovací je u mnohých výrobců
také přesná regulace teploty a vlhkosti. Může jít o sys-
tém pro delší uchovávání ovoce a zeleniny v k tomu urče-
ném šuplíku. Někteří volí například zvlhčovač, do které-
ho uživatel nalije vodu, jiní zase celý elektronický systém
kontrolující kontinuálně vlhkost v celém spotřebiči.
Velký vliv na čerstvost a trvanlivost potravin má samo-
zřejmě také hygiena v chladničce. Povrch s ionty stříb-
ra začíná být prakticky standardem. Vidět můžeme ale
také filtry, které zachytávají nejen pachy, ale i bakterie
a mikroby. Cirkulující vzduch v chladničce neustále čistí
a vytvářejí lepší prostředí pro všechny vložené potraviny.
Design – hravější a pestřejší
Výrobci se také snaží zaujmout novými designovými
koncepcemi. Například 70 cm širokými chladničkami
s větším úložným prostorem, které mohou být pro něko-
ho vhodným kompromisemmezi standardní a americkou
chladničkou. Novinkami jsou u vyšších modelů také vět-
ší a přehlednější displeje, širší možnosti nastavení včet-
ně velmi přesné regulace teploty či lépe řešené osvět-
lení vnitřního prostoru. V nabídkách se kromě klasické
bílé a nerezu objevují mnohem častěji odlišná barevná
provedení – především výraznější barvy jako červená či
naopak decentní jako béžová.
12
SKUPINA VÝROBKŮ • CHLADNIČKY S MRAZÁKEM DOLE
12 • Sell • Květen 2012