Aktualita

17.01.2023

Whirlpool z Evropy neodchází. Spojí síly s firmou Arçelik a vznikne nový společný podnik

Whirlpool z Evropy neodchází. Spojí síly s firmou Arçelik a vznikne nový společný podnik

Fatih Kemal Ebiçlioğlu, prezident skupiny spotřebního zboží Koç Holding, Marc Bitzer, generální ředitel Whirlpool Corporation, Hakan Bulgurlu, generální ředitel Arçelik

Celé měsíce visely nad budoucností Whirlpool EMEA otazníky a dlouho se spekulovalo o tom, že americký výrobce domácích spotřebičů z Evropy, Blízkého východu a Afriky zcela odejde, ale firma nakonec zvolila méně radikální řešení v podobě vytvoření společného podniku s dosavadním konkurentem, firmou Arçelik, která je v Evropě přítomná především prostřednictvím své značky Beko.
    Obě firmy oznámily, že převedou své evropské dceřiné společnosti do nové entity, která by měla nést název Beko Europe B.V. Po dokončení této transakce se očekává, že 75 % nové společnosti bude vlastnit Arçelik a 25 % Whirlpool. Obchod musí ještě schválit zodpovědné instituce a celý proces vzniku nové společné firmy zabere až rok. Do té doby budou obě společnosti fungovat zcela samostatně a beze změn.
    Obavy trhu, že zavedená a známá značka Whirlpool by v případě prodeje Whirlpool EMEA mohla z evropských prodejen zcela zmizet, se nakonec nenaplní. Nově vzniklá firma bude disponovat regionálními právy jak na značky Beko či Blomberg, tak na značku Whirlpool. A to po dobu 40 let. Pracovat bude ale i s dalšími, jako je Grundig, Hotpoint, Indesit či Bauknecht. Divize KitchenAid je z obchodu vyňata a zůstane plně ve vlastnictví firmy Whirlpool.
    Personální otázky a další konkrétní kroky, pokud jde o strukturu a fungování lokálních zastoupení, nejsou zatím známy. Optimalizace a slučování poboček v jednotlivých zemích se však jeví jako nevyhnutelné součásti celého procesu. Obě firmy zatím odmítly, že by budoucí strukturu nějak řešily.

Připravujeme podrobnou analýzu, co tato změna bude znamenat pro trh domácích spotřebičů v Evropě i u nás.